• Chromatografia jonowa w teorii i praktyce

Format
80.10
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu natychmiast!
Cena przesyłki 0
Produkt cyfrowy - wysyłka na e-mail 0
ISBN 978-83-01-21229-2

Produkt cyfrowy - ebook lub audiobook - zobacz format.
Po zakupie i opłaceniu zostaną wysłane linki do plików na podany e-mail w zamówieniu.

Chromatografia jest obecnie najpopularniejszą techniką rozdzielania mieszanin, a jedną z jej odmian stosowaną do analizy nieorganicznych i organicznych jonów i substancji jonogennych jest chromatografia jonowa.

 

W książce opisano jej podstawy teoretyczne i zastosowania, a w szczególności:

  • historię powstania i miejsce chromatografii jonowej wśród innych metod chromatograficznych;
  • procesy fizyczne i chemiczne, stanowiące podstawy tej metody; 
  • zagadnienia dotyczące faz stacjonarnych i eluentów, supresorów oraz rodzajów detekcji;
  • sposoby przygotowania próbek do analizy;
  • zastosowania chromatografii jonowej do badania próbek stałych, ciekłych i gazowych.


Niewątpliwym atutem książki jest obszerna bibliografia oraz słowniczek pojęć i terminów, a także wykaz stosowanych akronimów.

W porównaniu do poprzedniego wydania znacznie więcej miejsca poświęcono technikom pokrewnym, takim jak: chromatografia wykluczania jonowego oraz chromatografia z tworzeniem par jonowych. Zaktualizowano i poszerzono informacje związane z metodami standardowymi, analizą specjacyjną i technikami łączonymi, czy zastosowaniami chromatografii jonowej w badaniach żywności, próbek klinicznych i farmaceutycznych. Nowe zagadnienia to m.in. zastosowania chromatografii jonowej w oznaczaniu kwasów karboksylowych, chloranów(VII), amin, aminokwasów i białek czy węglowodanów.                

Książka polecana studentom, doktorantom i wykładowcom takich kierunków, jak: chemia, biochemia, biotechnologia, ochrona i inżynieria środowiska, nauki rolnicze i o żywności, a także nauk medycyny i farmacji. Ze względu na aspekty praktyczne będzie ona użyteczna także pracownikom laboratoriów badawczych i kontrolno-pomiarowych zajmujących się monitorowaniem zanieczyszczeń powietrza, gleb i wody oraz jakości produktów chemicznych, żywnościowych czy farmaceutycznych.


Bezpłatny fragment:
EPUB
Wydawca Wydawnictwo Naukowe PWN
Język Pl
Autor Rajmund Michalski
Data wydania 2020-08-29
Stron 496
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia